Protoboard


Nadat je het project hebt uitgedacht op een breadboard en tevreden bent over het circuit kan je het gaan solderen op een protoboard. Een protoboard is een stukje printplaat met kleine eilandjes of baantjes waar je componenten in kan steken en vervolgens vast solderen. Met de eilandjes of baantjes kan je vervolgens verbindingen gaan maken tussen de componenten en zo het circuit maken.

Vertaling van breadboard naar protoboard

een breadboard zit anders in elkaar dan een protoboard. Het protoboard dat jullie krijgen voor de eindopdracht bevat losse eilandjes en ziet er als volgt uit.

protoboard

De koperen ringetjes zijn de eilandjes waar je de pootjes van de componenten aan kan solderen. Deze staan niet verbonden in rijen zoals dat bij een breadboard wel is. Je bent dus vrij om de indeling voor het circuit te maken zoals je dat zelf wil. De andere kant, niet op de foto, heeft deze koperen eilandjes niet en daar kan je niet op solderen. Dat is dus de bovenkant en dat is dus ook de kant van waaruit je de componenten in het protoboard steekt.

Dit vergt echter wel enige planning, daar zijn een aantal tactieken voor, vind hierbij uit voor wat voor jou werkt:

  1. experimenteren met plaatsen van componenten op het protoboard.
  2. uittekenen op ruitjespapier.
  3. een app als fritzing gebruiken.
  4. gewoon maar wat proberen en hopen dat het goed komt (misschien niet de beste tactiek)

1. experimenteren

Door de componenten die je nodig hebt in een het protoboard te steken krijg je een gevoel over hoe je de componenten het best kan indelen. Begin met de componenten die het lastigst flexibel te verplaatsen zijn, dus de IC en de potmeters. Van een weerstand of condensator kan je soms een pootje nog wel een beetje verbuigen om het goed te plaatsen, maar bij een IC of potmeter wordt dit lastig. Als je de componenten zo geplaatst hebt dat het logisch lijkt kan je gaan kijken of je ook daadwerkelijk de verbinding kan gaan maken tussen de componenten. Dit kan of met bedrading, of in sommige gevallen ook door tin-banen te maken tussen twee verschillende componenten.

2. Uittekenen

Het kan helpen om op ruitjespapier globaal uit te tekenen hoe je de componenten gaat plaatsen hierbij kan je elk ruitje zien als een eilandje op het protoboard. Als je dit met potlood doet kan je snel wat dingen uitproberen en componenten weggummen en weer opnieuw intekenen. Eventueel kan je met een andere kleur de verbindingen tussen de componenten intekenen. Houdt er bij het tekenen rekening mee dat als je de verbindingen op papier tekent dat je uiteindelijk bij het solderen in spiegelbeeld moet werken, omdat de soldeerbanen aan de andere kant van het protoboard zitten dan de componenten.

3. via een app.

Een van de bekendste applicaties op protoboards uit te tekenen is Fritzing. Met dit programma kan je breadboards intekenen, maar ook protoboards, schema's en PCB's ontwerpen. Dit programma is helaas niet gratis meer, maar voor een kleine vergoeding te downloaden via de website. Een oudere versie kan je nog wel gratis downloaden via de github-pagina van Fritzing

tips