Condensator
Een condensator (capacitor in het engels) is een component dat bestaat uit twee geleiders met daartussen een flinterdun niet geleidend materiaal (het diëlektricum). Bij een condensator kan aan de ene zijde een elektrische lading worden opgeslagen, met gelijktijdige opslag van de tegengestelde lading aan de andere zijde. De condensator wordt in schema's aangeduid met de letter C en de waarde wordt aangeduid in de eenheid farad (f), meestal beginnend bij picofarad (pf), via nanofarad (nf) naar maximaal een honderdtal microfarad (µf). (zie ook de lijst met SI-voorvoegsels)
werking
Zoals hierboven beschreven bestaat een condensator uit twee geleiders met daartussen een flinterdun niet geleidend materiaal. Dit materiaal zorgt ervoor dat de elektronen niet van de ene kant van de condensator naar de andere kant kunnen bewegen. Hiermee wordt gelijkspanning dus tegengehouden. Zodra er spanning op een condensator wordt gezet, loopt deze langzaam vol met positief geladen elektronen, tot de volledige capaciteit op een gegeven moment bereikt is. Dan blijft de condensator geladen, tot de spanning ervan af gehaald wordt, dan ontlaad de condensator tot deze leeg is.
Verschillende soorten condensatoren
Er zijn een aantal verschillende soorten condensatoren. Het onderscheid zit met name in het materiaal waar de condensator van gemaakt wordt.
- Mica-condensatoren, bestaand uit afgewisseld een laagje metaalfolie en een laagje mica als diëlektricum
- Keramische condensatoren, vergelijkbaar met een mica-condensator, maar dan met keramiek als diëlektricum.
- Plastic-folie-condensatoren, bij deze condensatoren is het diëlektricum van een plastic materiaal.
- Elektrolytische condensatoren, bestaat uit een laag aluminiumfolie en een laagje van een elektrolyt, met daartussen aluminium-oxyde.
Bij de meesten van deze types maakt de aansluiting niet uit. Bij elektrolytische condensatoren wel. Daarbij is de polariteit van belang. Het langere pootje sluit je aan op de plus. Mocht er geen langer pootje zijn, dan is er op de condensator ook een minteken afgedrukt aan de -
kant.
toepassingen
Belangrijke toepassingen waar een condensator in voorkomt.
- filters
- oscillators
- dc-blokkade
waardes berekenen
Als je een condensator in serie of parallel schakelt levert dit een andere vervangingscapaciteit op. De formules zijn tegenovergesteld ten opzichte van een weerstand:
serie
Cv = 1 / ((1/C1) + (1/C2))
parallel
Cv = C1 + C2
symbool
In schema's wordt de condensator afgebeeld met onderstaand symbool.
Voor de elektrolytische condensator is een apart symbool, waarbij de polariteit is aangegeven: