đ Richtlijnen bronvermelding
algemeen
Binnen de lessen Sysbas houden we de regels aan die HKU-breed rond fraude en plagiaat zijn opgesteld. Deze zijn te vinden in het Onderwijs en Examen Reglement (OER). De OER per opleiding is te vinden op de studentportal (scroll op die pagina naar beneden)
Wat betreft fraude en plagiaat staat er het volgende in de OER:
Fraude omvat de gevallen waarin je als student iets doet of nalaat waardoor een juist
oordeel over jouw, of andermans, kennis, inzicht en vaardigheden geheel of gedeeltelijk
onmogelijk wordt.
Plagiaat is een specifieke vorm van fraude waarbij je zonder bronvermelding andermans
werk kopieert of imiteert en doet voorkomen alsof dit jouw eigen werk is
Binnen programmeren
Het is gebruikelijk om bij het programmeren vanuit verschillende bronnen informatie te halen over het programmeren. De bronnen (syllabus, Max- en P5.js-reference) die we in de opdrachten aanraden hoef je sowieso niet te vermelden, het is namelijk logisch dat je die gebruikt. Ook voor andere dingen die je opzoekt, hetzij via een zoekmachine of als je dit aan een AI-bot vraagt, dan hoef je niet van elk specifieke plek waar je het vandaan hebt gehaald te melden waar je het vandaan hebt gehaald. Het gaat hier dan om opzoeken hoe je bepaalde dingen aanpakt. Iets opzoeken is onderdeel van het leerproces en ook als professional zal je altijd nog dingen op blijven zoeken. Hier goed in worden is een bonus waar je in je latere werkzame leven veel aan hebt. Ook als je hulp hebt gekregen van mede-studenten hoef je niet te vermelden van wie dat was en waar zij de informatie vandaan hebben.
Problematischer wordt het als je volledige stukken code (via een forum, zoiets als chatGPT of van een medestudent) in jouw code integreert. Daarmee kom je binnen het domein van de hierboven beschreven definitie van plagiaat, als je niet aangeeft wat de bron is. Als je de bron wel weergeeft dan verwachten wij nog steeds dat je uit kan leggen wat de code doet en waarom je voor die code-oplossing hebt gekozen. Dus ÊÊn op ÊÊn iets overnemen zonder dat je dat analyseert en probeert te begrijpen hoe het werkt leert je niets over de code en daarmee ga je voorbij aan het doel van de opdracht. En dit is dus niet gewenst.
Hoe bronnen weergeven.
- Bij JavaScript: schrijf onderaan de code waar je de informatie vandaan hebt als commentaar. Dit hoeft dus niet bij de kleine hulp-vragen, maar als je een bron voor grotere onderdelen van je code hebt gebruikt: benoem dit. Geef het ook aan bij het beoordelen van de opdracht. Beschrijf ook met commentaar in de code, in eigen woorden, wat de code doet zodat duidelijk wordt dat je begrijpt wat er gebeurt.
- Bij Max: schrijf ergens in de patch als comment waar je de informatie vandaan hebt. Ook dit hoeft niet bij kleine hulpvragen. Beschrijf ook bij groepjes van verschillende code in eigen woorden wat het doet.
Consequenties
Als je verzuimt om de bron te vermelden en/ of als je niet meldt dat je de code niet zelf hebt gemaakt dan volgen we het beleid zoals dat in de OER staat.